Te produkty, które stymulują mózg!

Te produkty, które stymulują mózg!Nasz mózg nie tylko żywi się różnymi i różnymi naukami i doświadczeniem. Jego zdrowie zależy również od tego, co zawiera nasz talerz.

Nasz mózg składa się z komórek (np. neuronów), składających się z tłuszczów i cholesterolu w bród. Zawiera on także synapsy-te obszary, które łączą nasze neurony ze sobą-w zależności od kwasów tłuszczowych Omega-3; neuroprzekaźniki (cząsteczki związku między neuronami), zbudowane z aminokwasów; “enzymatycznej kofaktorów dla” (dla ułatwienia reakcji chemicznych) z niektórych witamin B9, B12, B6, B1 …

Proste, złożone węglowodany i białka

Dla optymalnego funkcjonowania komórki naszego mózgu potrzebują energii, jej zużycie glukozy : komórki naszego mózgu, do tego samego, szczególnie lubią ją.

“Mózg pompy, średnio od 100 do 150 gramów glukozy w dzień, a w nocy” – mówi dr Lawrence Plumey *, dietetyk, lekarz, szpital, lekarza (Неккер, Antoine Béclère) i autora, cukru, tłuszczu i soli. Że nasze jedzenie jest naprawdę zawiera , publikacja Eyrolles.

Ta glukoza powinna karmić nasze komórki mózgu stale. W tym celu zaleca się jeść regularnie: co trzy-cztery godziny. Idealnie, aby spożywać trzy razy dziennie, począwszy od śniadania, aby na dokapitalizowanie nasz zapas węglowodanów spożywanych w ciągu nocy.

Różnić białka

Oprócz gorących lub zimnych napojów (herbata, kawa …), produkty mleczne i owoce, bogate w www.polskiezdrowie-pl.pl witaminy i minerały, ta poranna jedzenie musi przynieść węglowodany złożone (pieczywo, zaprawy produkty …), ale również węglowodanów prostych (owocowy sok, dżem, miód, czekolada w proszku …).

W sumie, można spożywać podczas posiłku, odpowiednik od trzech do czterech kawałków cukru. Duża część mózgu składa się również z obsługujących tkanek bogatych w białko (aminokwasy).

Dla ich codziennej aktualizacji wymaga regularnego zapas białek . W przeciwnym razie niedobór białka powoduje fizyczną i intelektualną zmęczenie. Zwierzęta i białka roślinne wzajemnie się uzupełniają.

“Musisz zmienić źródła białka.”Dla optymalnego funkcjonowania mózgu nas należy codziennie spożywać od 60 do 80 gramów białka, podzielonego między śniadaniem (produkty mleczne), obiadem i kolacją (mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, rośliny strączkowe, chleb …) ” – mówi dr Plumey.

Omega 3 i antyoksydantyOmega 3 i antyoksydanty

Mózg jest drugim pod względem zawartości tłuszczu organ ludzkiego ciała (tkanki tłuszczowej). Ponad 55% jej suchej masy składa się z tłuszczu. Lipidy nie tylko dostarcza energii na cały organizm, niektóre pomagają zoptymalizować zdolności poznawcze i zapobiec choroby neurodegeneracyjne.

“Omega 3 (EPA, DHA) powinny być spożywane regularnie: łyżka oleju rzepakowego dziennie, od 2 do 3 tłustych ryb w tygodniu (sardynki, łosoś, makrela …)” – mówi dr Plumey. Świeże pomarańczowe, zielone i czerwone owoce i warzywa (pomidory, papryka, owoce cytrusowe, dyni i czerwone jagody), bogate właściwości antyoksydacyjne witaminy c i / lub a, także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i, w szczególności, aby zapobiec jego starzenia się.

W rzeczywistości błony neuronów w mózgu składa się z nienasyconych lipidów, podatnych na utlenianie. Co do witaminy E – też przeciwutleniacz-można go wyprowadzić się do organizmu poprzez codzienne spożywanie określonych olejów roślinnych (rzepakowego, oliwy z oliwek).

“W składniki odżywcze, niezbędne dla optymalizacji zdolności poznawcze, znajdujemy wszystkie elementy zbilansowanej diety : mięso, ryby, jaja, produkty mleczne (proteiny), tłuste ryby (Omega-3), warzywa i owoce (przeciwutleniacze); chleb i produkty mączne i kasze (skrobia i sacharoza), wreszcie, w dodatku do diety, regularnej aktywności fizycznej przyczynia się do dotlenienie mózgu i dlatego jej prawidłowe funkcjonowanie” – mówi dr Plumey.

10 super produktów do naszej kory!

– Czerwona jagoda :

Te super antyoksydacyjne produkty spowalniają starzenie się komórki i pomagają walczyć z zwyrodnieniowych mózgu (np. choroba Alzheimera). Maliny, jagody, jeżyny … powinny być spożywane bez umiaru!

– Nasiona Chia:

Doskonałe źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, nasiona te przyczyniają się do funkcjonowania neuronów i aktywności mózgu i spowalniają starzenie się naszych tkanek i narządów!

– Oliwa z oliwek:

Dieta śródziemnomorska, jak wiadomo, zoptymalizować naszą długość życia. Oliwa z oliwek-kluczowy element tej diety-również przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu i serca.

– zielona herbata:

Wiadomo, dla zachowania pamięci i długowieczności, zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom serca i te, które wpływają na mózg.

– Kakao:

Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu. Bogaty w magnez, pomaga regulować nasz układ nerwowy, pod warunkiem, że spożywane w umiarkowanych ilościach! Dlatego wole gorzka czekolada z nie mniej niż 70% kakao.

  • owoce: migdały, orzechy …

Fosfor, magnez, potas, witaminy z grupy b, witaminę e… jedząc масленичные owoce, możemy наполняемся w minerały i witaminy, interesujące dla naszego układu sercowo-naczyniowego zdrowia. I nasz mózg. Migdały bogaty w witaminę E!

– Wątroba i owoce morza (małże, ostrygi):

Bogate w żelazo, wątrobę i małże komórki organizmu funkcjonują optymalnie, zwiększają energię i zdolności intelektualne.

– Tłuste ryby:

Łosoś, tuńczyk, makrela, sardynka … źródła Omega-3 tłuste ryby są najlepszymi sojusznikami mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Są one również bogate w witaminę D.

– Jajko:

Są one bogate w lecytynę i fosfolipidy: dwoma elementami, które wchodzą w Konstytucji błon komórek mózgu. Regularne spożywanie jaj jest bardzo pomocne w tworzeniu naszych najważniejszych neuroprzekaźników.

– Awokado:

Przeciwutleniaczem i bogaty w Omega-9, pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się naszego organizmu, a zwłaszcza mózgu!

Zbyt słone jedzenie niszczy mózg!Zbyt słone jedzenie niszczy mózg!

Według drużyny badacze z centrum medycznego Weil Cornell w Nowym jorku, Nowy Jork, zbyt słona dieta u myszy (8-16 razy w normie), spełniający najwyższe poziomy spożycia soli u osób, prowadzi do когнитивному niedoboru.

Badania przeprowadzone przez dr Constantino Ладеколой, neurolog i opublikowane w Nature Neuroscience, pokazuje u myszy, że гиперсалиновая dieta powoduje нейроваскулярную dysfunkcja i deficyt poznawczy .

To negatywny wpływ soli na mózg spowodowane gromadzeniem się w jelitach specjalnej klasy limfocytów T * * (zwanych Th17 komórki), które wytwarzają duże ilości cytokin IL17**.

Interleukiny 17 (IL-17), a następnie przedostaje się do krwiobiegu i działa na komórki śródbłonka mózgu (ci, że linia naczynia krwionośne), pomijanie ich produkcję tlenku azotu (NO).

Jednak ta strata azotowy tlenek zmniejsza dopływ krwi do mózgu i powoduje neuronal dysfunkcja, która wpływa na różne poznawcze domeny. Badanie pokazuje, że nadmiar soli * * * * w diecie ma negatywny wpływ na mózg, zmniejszając przepływ mózgowy, niezbędnych do jego funkcjonowania, a tym samym zwiększając ryzyko rozwoju zaburzeń poznawczych i demencji.

Ale dobre wieści: normalizuje spożycie soli (u myszy), szkodliwy wpływ na poznanie ustaje i poznawcza funkcja wraca do normy!